Hem | Arkiv | Om oss | Aktuellt |
---|
....................
|
Vad tänker du om att vi använt en avliden persons efterlämnade saker till utgångspunkt i ett konstprojekt utan att ha frågat den avlidna medan hon levde (ur ett etiskt perspektiv)? – Som jag ser det så är det viktiga inte huruvida man faktiskt frågat personen eller inte, utan snarare ifall man har skäl att tro att hon skulle ha ställt sig positiv till idén om hon fått reda på den. Hade det till exempel varit fråga om en person som man visste uppskattade den här sortens projekt, skulle det inte spela så stor roll om man tillfrågat henne eller inte om just detta specifika projekt. Så vitt jag förstår finns det ingen särskild anledning att tro att personen i det här fallet skulle ha ställt sig gillande till Å andra sidan: sådant som är respektlöst kan vara moraliskt försvarbart. Exempelvis är det inte orimligt att romanförfattare använder verkliga personer som förebilder för sina romanfigurer, även om personerna i fråga motsätter sig detta. Om man kan säga något viktigt med sitt projekt – oavsett om det rör sig om konst, journalistik eller annat – kan det vara acceptabelt att handla respektlöst mot vissa individer. Det viktiga är då att man verkligen har något betydelsefullt att komma med.
– Personens närmaste omgivning kunde ha tillfrågats om vad de tror att hon skulle tycka om saken. Kanske skulle man kunna annonsera och be folk att frivilligt skänka bort eller sälja sitt dödsbo. Fast det är förmodligen bara en viss kategori av personer som skulle anmäla sig till något dylikt, vilket skulle kunna göra resultatet mindre intressant. Och det gäller ju då också att ha tid att vänta ut att de dör.
– Jag tycker att dessa är viktiga främst i så måtto att de kan tänkas känna till den dödas vilja. Vad de själva vill spelar mindre roll. Anhöriga tenderar, enligt min erfararenhet, att lägga sig till med en känsla av att äga den bortgångna personen.
– Föremålen kan säkert vara tecken på vissa egenskaper hos personen, och händelser i personens liv – såväl ytliga som mer djupgående. Men detta fenomen är knappast kopplat till att det är fråga om just ett dödsbo; precis samma sorts ledtrådar kan levande personers föremål ge, oavsett om man känner de personerna eller inte.
– Man missar ju då personens konkreta omgivning, det som den ser omkring sig varje dag. Tänk på hur mycket bättre man brukar tycka sig känna en bekant när man väl varit hemma hos honom eller henne. Man får uppleva personen i hans eller hennes eget sammanhang.
– Enligt min mening sker detta vid dödsögonblicket. Enligt min uppfattning är vi allihop djur – jag är således samma sak som den organism som sitter i min stol just nu – och eftersom de biologiska funktionerna upphör vid döden är det också då som vi själva slutar att finnas.
– Just att hon själv trodde detta har nog ingen större betydelse. Det viktiga är om det verkligen är så att hennes själ vandrat vidare. Jag har svårt att tro att det är så. Men om den nu ändå har gjort det, och befinner sig i en ny kropp, till exempel i en nu levande femårings kropp, så borde man väl kunna komma i kontakt med den genom att prata med den femåringen. Men det är förstås inte lätt att se hur man ska kunna veta att det är i just den kroppen som själen hamnat.
– Traditionellt har själen uppfattats som ett immateriellt, det vill säga icke-fysiskt, odelbart objekt, som är bäraren av individens psykologi. Filosofer som tror att själen, i denna bemärkelse, existerar anser Idén att jag är min själ, och inte bara har den som del, är också vad som passar bäst ihop med tron på ett liv efter detta. Om jag i stället delvis består av min kropp, och min kropp förstörs när jag dör, är det svårt att se hur jag – snarare än bara min andra del (min själ) – ska kunna leva vidare.
– Om man åsyftar den förstnämnda betydelsen av ordet ”själ” (där själen är ett icke-fysiskt objekt), så letar man nog förgäves var man än letar. Men om man åsyftar någon av de andra två betydelserna – så att man är ute efter vad som rört sig i personens medvetande eller vilka hennes grundläggande personlighetsegenskaper var – borde brev, dagböcker, intervjuer med närstående vara en lämplig metod.
– För att förstå hur en person varit så krävs det nog kreativitet och uppfinningsrikedom, men om den inte är baserad på en någorlunda stor mängd tillförlitlig information om personen, är väl det mest sannolika att man endast kommer att hamna i rena gissningar. Rena fantasiprodukter kan naturligtvis vara mycket givande och intressanta. Men det betyder ju inte att innehållet i dem har någon likhet med den verkliga person, som ligger till grund för fantasierna.
– Det verkar som om man lätt tänker sig att det som personen lämnat efter sig när den dött (och mer generellt så som personen var när hon dog) på något sätt ger en mer representativ bild av henne än det som hennes tillvaro utgjordes av vid andra tidpunkter i hennes liv. Men då misstar man sig nog. Personens liv som det såg ut när den dog kanske inte alls på något viktigt sätt speglade hennes liv som helhet; – just den period som hon var inne i när hon dog kan ju ha varit mer av en parentes i hennes livshistoria.
|
.................... |
|